Ontstaan

Hoe ontstond  ‘Mooi Voorburg’?

Voor het ontstaan van de stichting gaan we terug naar het actiecomité in de herfst van 1958. De uit 1621 daterende molen 'De Vlieger' stond aan de Allard Piersonkade in het watergebied van de Broeksloot. De molen was in 1952 eigendom van de gemeente Voorburg geworden. Echter, het toenmalige College van B&W, wilde de molen laten slopen voor de bouw van een sporthal.

Het succesvolle verzet daartegen betekende in 1959 tevens de oprichting van de stichting 'Mooi Voorburg'. Met namen als Cees Voorhoeve, Gerard Koppe en Wouter van Gool. Dankzij hun actie werd de molen op het nippertje voor de sloop gespaard.

In november 1989 werd de molen alsnog verplaatst na een spectaculaire hijstocht over het spoor van de Hofpleinlijn naar het polderlandschap Essesteijn. Thans is de molen eigendom van de gemeente Leidschendam-Voorburg en wordt beheerd door vrijwilligers van 'stichting Molen de Vlieger'.

Na vijf decennia bestaat 'Mooi Voorburg' nog altijd uit mensen die wensen op te komen voor hun Voorburg. Zij weten zich daarin gesteund door ruim 600 donateurfamilies en een veelvoud aan sympathisanten. Mede hieruit blijkt dat het Voorburgse gevoel bij de burgers leeft.

 

 << Vorige pagina