Koninklijke onderscheiding voor Frits Koppe

Tijdens de viering van het 65-jarig bestaan van Stichting Mooi Voorburg en de verplaatsing van molen “De Vlieger” 35 jaar geleden, op donderdagmiddag 17 oktober j.l. werd ons oud bestuurslid en voormalig vicevoorzitter, Frits Koppe, verrast met een koninklijke onderscheiding.
Burgemeester Vroom van de gemeente Leidschendam-Voorburg speldde hem de versierselen op die horen bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

Frits Koppe, die meer dan 27 jaar deel uitmaakte van het bestuur van Mooi Voorburg, kreeg “deze medaille”, zoals de burgemeester dat zei, voor zijn grote inzet als vrijwilliger gedurende vele jaren en zijn verdiensten om het erfgoed in de gemeente te behouden en te verfraaien.

Zo bedacht hij om in het Huygenskwartier historisch verantwoorde straatnaamborden aan te brengen, die hij vervolgens zelf ontwierp en grotendeels uitvoerde.
Hij maakt de informatieborden van Mooi Voorburg voor panden van historische betekenis en brengt die aan en heeft een belangrijk aandeel bij de in Voorburg geplaatste informatiepanelen.
Frits Koppe ontwierp een kleurenwaaier om te bevorderen dat de eigenaren van oude panden gebruik maken van originele kleuren en een verantwoorde materiaalkeuze bij een schilderbeurt.
Hij zorgt voor de uitlichting in de “juiste” kleur van het Poortgebouw van de Oude Begraafplaats, bijvoorbeeld oranje tijdens “Orange the World”.
Tevens was hij één van de initiatiefnemers van de jaarlijkse plaatsing en zorgt hij (mede) voor de versiering van, de Kerstboom bij de Oude Kerk.
De dorpspomp wordt door Frits onderhouden, zo nodig gerepareerd en jaarlijks aan- en afgesloten.
Enkele keren per jaar verricht hij, samen met anderen, onderhoud aan het wapen van Voorburg dat in een plantenvak in Park Middenburg is aangebracht.
Het Voorburgs wapen in straatstenen ingelegd, is een idee geweest van Frits Koppe evenals het hek om de Willem-Alexanderboom in Park Sijtwende.

Nog steeds is Frits Koppe “de oren en ogen” voor Mooi Voorburg: hij signaleert gewenste en ongewenste ontwikkelingen in het dorp en weet door zijn vele contacten in de samenleving en bij de gemeente veel dingen voor elkaar te krijgen.

Naast zijn inzet voor Mooi Voorburg is Frits ook actief als vrijwilliger voor het museum Huygens Hofwijck.

Twaalf jaar lang heeft hij zich op landelijk niveau ingezet voor de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), waarvan ook een delegatie bij de uitreiking aanwezig was.

Mooi Voorburg feliciteert Frits Koppe van harte met deze welverdiende koninklijke medaille!

Foto’s: Studio Op de Kop