Actueel

‘‘Mooi Voorburg” betrokken bij uitreiking Monumentenschildjes.

Op initiatief van de gemeente Leidschendam-Voorburg, zijn op woensdag 24 juli j.l., een tweetal bronzen monumentenschildjes toegekend. Allereerst werd een monumentenschildje, een aanduiding voor een gemeentelijk monument, aangebracht op het pand aan de Veursestraatweg 191 in Leidschendam.
Dit bijzondere en in het oog springende huis werd gebouwd in 1922 in de stijl van de zgn. Amsterdamse School, die o.m. gekenmerkt wordt door een aparte dakvorm, het decoratieve metselwerk met sierranden en het gebruik van verschillende kleurstellingen voor het houtwerk. Bovendien hebben de huidige bewoners, de familie Kranenburg en nazaten van de oorspronkelijke bouwer en eigenaar, de gevel voorzien van prachtige bloembakken.

foto "Ot Douwes"

Wethouder Heleen Mijdam (cultuurhistorie) bevestigde samen met de heer J. Kranenburg, het bronzen schildje op de gevel, waarmee opnieuw een belangrijke gemeentelijke onderscheiding is toegekend aan een "parel van baksteen".

‘‘Mooi Voorburg” was uitgenodigd om bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn en een delegatie van het bestuur had hieraan met plezier gehoor gegeven. Tenslotte schonk de familie Kranenburg een glas champagne om deze erkenning te vieren.

foto "Ot Douwes"

Op de grens van de voormalige gemeenten Voorburg en Veur, staat ter hoogte van no. 89 op de Voorburgseweg een hardstenen grenspaal uit 1775, die de oude gemeentegrens tussen Voorburg en Veur markeert. De stichting "Mooi Voorburg" heeft gedurende geruime tijd, aangedrongen op meer aandacht voor deze in het weelderige groen verscholen aanduiding van de historische grens. Met de plaatsing van een gemeentelijk monumentenschildje, krijgt de paal de erkenning die een dergelijk historisch object verdient. Daarmee heeft deze grenspaal een beschermde status verworven en is na het verwijderen van het overtollige groen, nu weer prominent zichtbaar.

foto "Ot Douwes"

Wethouder Heleen Mijdam, geassisteerd door Kees Verbeek, de voorzitter van ‘‘Mooi Voorburg”, bracht het bronzen monumentenschildje aan op de pas aangelegde klinkerbestrating.
Een delegatie van het stichtingsbestuur, aangevuld door Pieter van den Kerkhoff, voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg, was er getuige van.

foto "Ot Douwes"

Met het aanbrengen van dit monumentenschildje ging een langgekoesterde wens van "Mooi Voorburg" in vervulling en is de gemeente Leidschendam-Voorburg weer twee monumenten rijker.


Zie ook: Grenspalen in Voorburg. >>

<< Vorige pagina